Ook tegellijm volgt de trend

Tegels van 60 op 60 cm zijn vandaag geen grootformaattegels meer. De keuze gaat steeds vaker naar XL of XXL tegels van 100 x 100, 60 x 120 of nog groter… Niet alleen het formaat, maar ook de geringe dikte en/of het materiaal van de tegel maken dat het plaatsen van tegels een delicaat werk wordt dat de nodige aandacht vereist.

XL tegels plaatsen

Tegelformaten en tegeldikte

De Europese Tegelzettersfederatie gebruikt volgende definitie om een onderscheid te maken tussen grootformaat- en zeer grootformaattegels : XL tegels zijn 1 m² of groter, XXL tegels hebben een oppervlakte van 3 m² of meer. 

De term ‘dunne’ tegels wordt gebruikt voor tegels met een dikte tussen 3 en 6 mm.

Type tegels

Keramische tegels en natuursteen behouden van oudsher hun populariteit, maar ook glastegels en harsgebonden tegels zijn tegenwoordig niet meer weg te denken. Kunstharsgebonden marmercomposiet bijvoorbeeld, die voor 95% uit marmerkorrels en voor 5% uit harsen bestaat, kent een echte revival. Vroeger werden deze composiettegels vooral in grootwarenhuizen gebruikt omdat ze door hun hardheid slijtvast en krasbestendig zijn. Vandaag worden ze in allerhande projecten toegepast. Door aan de harsen en marmerkorrels kleurstoffen toe te voegen, kunnen de mooiste ‘dessins’ gecreëerd worden, van vintage tot strak. Ook de afwerking van het oppervlak kan gekozen worden : onbehandeld of een ‘oude’ look, wat een vintage-effect nog versterkt.

Naast de eerder genoemde voordelen, maakt ook het vloeistofdichte karakter deze tegels duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Ze zijn zo weinig poreus dat het plaatsen ervan minder evident is. Een klassieke tegellijm zal niet gegarandeerd voor voldoende hechting zorgen. Hetzelfde geldt voor glastegels. Weber heeft hiervoor een aangepaste tegellijm webercol XXL gelanceerd.

Plaatsen van XL en XXL tegels

- Voorbereiding

Nog meer dan bij het plaatsen van tegels van klein of gewoon formaat, valt of staat alles met een goede analyse. Is het praktisch-technisch haalbaar om XL of XXL tegels in de te betegelen ruimte te plaatsen? Allereerst moet nagegaan worden op welke manier de tegels in de ruimte gebracht kunnen worden zonder ze te beschadigen ; zijn de gangen en de deuropeningen bijvoorbeeld breed genoeg? Eens in de ruimte moeten ze gemakkelijk te manipuleren zijn.

Zowel voor het transporteren als voor het bewerken van de tegels zijn specifieke hulpmiddelen zoals transportbokken, manipulatiekaders met zuignappen enz. noodzakelijk. Ten tweede moet het legplan minutieus opgemaakt worden rekening houdende met de voegbreedte die minstens gelijk moet zijn aan het dubbel van de dimensionale tolerantie op de tegelafmetingen met een minimum van 3 mm. Gezien het gewicht van de tegels, wat hen moeilijk te manipuleren maakt, moeten ze onmiddellijk juist liggen.

Ook belangrijk bij het plaatsen van tegels van grote tot zeer grote formaten is de vlakheid van de ondergrond. De afwijkingen mogen niet groter zijn dan 3 mm onder de lat van 2 m (vlakheidstoleranties van klasse 1).

- Snijden en plaatsen

Zoals eerder aangehaald moet de ruimte zo ingericht zijn dat er voldoende plaats is om de tegels op een veilige manier op de snijtafel te tillen bijvoorbeeld. Voor het op maat snijden van de tegels is aangepast materiaal zoals een geleide zaag en een geschikte kniptang nodig.

Zowel de ondergrond als het legvlak van de tegels dienen volledig uitgekamd te worden met webercol XXL waarbij de lijmrillen op de tegels dezelfde richting moeten hebben als deze op de ondergrond. Daarna moeten de tegels met een rubberen voegspaan van het midden naar de randen toe aangeklopt worden om de lijmrillen plat te drukken. Dit geeft de grootste kans om een lijmoverdracht van 100% te bekomen en beperkt het risico op lucht onder de tegels waardoor plaatselijke verzwakkingen kunnen ontstaan. Onvoldoende hechting of bij dunne tegels zelfs scheurtjes of barstjes in de tegels kunnen de gevolgen zijn. Keramische tegels die dunner zijn dan 5 mm zijn om die reden eerder geschikt voor wanden.

Ontdek het andere Weber nieuws