Wij gebruiken cookies om er voor te zorgen dat u onze website optimaal kunt gebruiken. Bezoekt u onze website, dan gaat u akkoord met deze cookies.
Deze website maakt gebruik van cookies. Als u klikt om door te gaan op deze website, dan gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Voor meer informatie

Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Het Hallergetal

Wat is het Hallergetal en hoe wordt dit gemeten ?

Wat is het ?

Bakstenen verlaten de oven kurkdroog, maar na opslag op en transport naar de bouwplaats, bevatten bakstenen vocht. De weersomstandigheden spelen hier ook een grote rol. Voor een goede verwerking en hechting en het voorkomen van witte uitslag door een teveel aan water of, omgekeerd, het ”verbranden” van de mortel door watertekort, is het belangrijk een betrouwbare indicatie van het zuiggedrag van de bakstenen te hebben.

Daarom is het belangrijk om op de bouwplaats een test uit te voeren om te beoordelen of de bakstenen te weinig, voldoende of te sterk zuigen op het moment van verwerken. Met andere woorden, of ze al dan niet voorbevochtigd moeten worden. Bij deze test wordt gemeten hoeveel water (in kg) de bakstenen in 1 minuut per m² opnemen. Het resultaat hiervan noemt men het Hallergetal.

Het Hallergetal is dus een momentopname van de vochtigheidstoestand van de baksteen en kan van dag tot dag sterk verschillen

Hoe wordt het gemeten ?

Het Hallergetal wordt als volgt gemeten :
1. willekeurig een steen van de hoop nemen
2. de steen wegen (= gewicht A in gram)
3. de steen gedurende 1 minuut met het legvlak 1 cm diep in een bakje water plaatsen
4. de steen na 1 minuut, na afdruppen, opnieuw wegen (= gewicht B in gram)

Hallergetal = (B - A) : het legvlak van de baksteen = x [kg/m²/min]

Het zuigkarakter van een steen is o.a. afhankelijk van :
• het poriëngehalte
• de poriestructuur
• de afmetingen van de poriën

Initiële wateropzuiging

De initiële wateropzuiging, gemeten aan de hand van een droge steen, wordt sinds 2006 in kg/m2/minuut uitgedrukt waardoor de getallen een factor 10 kleiner zijn dan voorheen, omdat toen de eenheid in g/dm2/minuut uitgedrukt werd

VÓÓR 2006VANAF 2006

initiële wateropzuiging (g/dm²/min)

initiële wateropzuiging (kg/m²/min)

zeer weinig zuigend (klasse IW 1*)< 5< 0,5
matig zuigend (klasse IW 2*)5 tot 150,5 tot 1,5
normaal zuigend (klasse IW 3*)15 tot 401,5 tot 4
sterk zuigend (klasse IW 4*)> 40> 4

Bron : Belgische baksteenfederatie

* IW : initiële wateropname , bepaald volgens EN 772-11

De initiële wateropzuiging wordt door de baksteenfabrikanten gedeclareerd (CE-markering). De mortelkeuze wordt hierop afgestemd